Hartauskirjoitus

Jumala kansansa keskellä

Aivan joulun kynnyksellä on neljäs adventtisunnuntai. Se johtaa meidät muistamaan lähestyvän juhlan suurta ihmettä. Tämä ihme on siinä, että Jumala tulee Pojassaan ihmisten keskelle. Neljännen adventin evankeliumissa palautetaan mieleen profeetallinen ennustus: ”—Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, ja hänelle annetaan nimeksi Immanuel – se merkitsee: Jumala on meidän kanssamme” (Matt.1:23).

Tämä ennustus täyttyi Jeesuksessa. Suuruudessaan tutkimaton ja kaikkivaltias Jumala ei jää etäälle. Hän tuli Jeesuksessa juuri tähän maailmaan, valmistaakseen meille pelastuksen. Niinpä neljäntenä adventtina viitataan myös Jeesuksen tehtävään: ”hän pelastaa kansansa sen synneistä” (Matt. 1:21).

Synti on Jumalan tahdon rikkomista. Siksi se ei ole mikään vähäpätöinen erehdys, vaan turmiovalta, joka pitää ihmisiä otteessaan. Tämän takia tarvitsimme pelastajan, joka kärsi puolestamme ja sovitti syntimme.

Nämä suuret pelastusteot tapahtuivat tiettynä ajankohtana. Tämä osoitetaan sen aikakauden hallitsijoiden kautta. Jouluevankeliumi alkaa: ”Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn” (Luuk. 2:1).  Niin käänteentekevä oli Jeesuksen syntymä, että siitä on aloitettu kokonaan uusi ajanlasku. Mutta lupaus Herran saapumisesta luoksemme on yhä voimassa, sillä hän on läsnä seurakuntansa keskellä.

Siksi joulun evankeliumissakin on tällainen kahtalainen piirre: se on todistusta jo tapahtuneesta ihmeestä, mutta samalla jatkuvasti ajankohtaista sanaa. Kerran ihmiseksi syntynyt Jumalan Poika on tänäänkin Vapahtajamme, joka pelastaa syntiemme tuottamasta tuomiosta. Tätä viestiä ei tarvitse kuunnella jostakin etäältä tai ulkopuolisena. Jeesus tulee sanassaan keskellemme ja jää asumaan niiden luokse, jotka häneen turvautuvat.

Tämä lupaus on voimassa myös arjen keskellä, eiväthän arkisen elämän vaikeudet kaikki häviä edes juhlan ajaksi. Mutta kaiken keskelle kuuluu sana: Jumala on meidän kanssamme. Tämä lupaus ei ole muuttunut, vaikka huolet ja murheet varjostaisivat elämää.

Samalla Herran saapuminen kysyy meiltä myös valmiutta parannuksen tekemiseen. Jeesus on tullut etsimään ja pelastamaan syntisiä, jotta nämä kääntyisivät ja löytäisivät uuden elämän. Siksi meidän tulee tarkistaa omia valintojamme Jumalan sanan pohjalta.

Adventtiajan odotus Herran saapumisesta saa jouluna täyttymyksensä. Mutta eräässä suhteessa seurakunta jatkaa adventtia. Näin on siltä kannalta, että vielä on edessäpäin Jeesuksen saapuminen kirkkaudessa. Silloin toteutuu lopullisesti ja täyttymyksessään Jumalan läsnäolo kansansa keskellä. Se näytettiin Johannekselle, sillä Ilmestyskirjassa hän kertoo kuulleensa valtaistuimen luota voimakkaan äänen, joka sanoi: ”Katso, Jumalan asuinsija ihmisten keskellä! Hän asuu heidän luonaan, ja heistä tulee hänen kansansa. Jumala itse on heidän luonaan, ja hän pyyhkii heidän silmistään joka ainoan kyyneleen” (Ilm. 21:3-4).

Mauri Pihlajamaa

Mihin uskomme

Kristillisen seurakunnan usko on uskoa kolmiyhteiseen Jumalaan: Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen.

Jumala on elämän antaja ja sen ylläpitäjä. Ihmisen hän on luonut kuvakseen eli kuuntelemaan ääntään ja tottelemaan tahtoaan. Ihminen on kuitenkin eksynyt pois Jumalan tahdon noudattamisesta. Sen tähden tarvitsemme pelastusta.

Tämän pelastuksen Jumala valmisti lähettämällä Poikansa ihmiseksi. Jeesus sovitti syntimme kuolemalla puolestamme ja nousemalla ylös kuolleista.

Jumala on lähettänyt Pyhän Henkensä kirkastamaan pelastuksen lahjaa ja synnyttämään uskoa Kristukseen. Pyhä Henki toimii seurakunnassa Jumalan sanan, kasteen ja ehtoollisen välityksellä.

Seurakunnan usko on ilmaistuna uskontunnustuksessa, joka luetaan joka sunnuntai jumalanpalveluksessa.

tutki uskoa

Raamattu

Raamattu on Jumalan sana, joka on annettu meille ihmisten välityksellä. Siinä Jumala ilmoittaa tahtonsa ja pelastussuunnitelmansa.

Raamatussa on kaksi puolta: laki ja evankeliumi. Laki osoittaa, miten meidän tulee elää. Siinä pääsisällyksenä on rakkaus Jumalaan ja rakkaus lähimmäisiin. Koska emme pysty näitä vaatimuksia täyttämään, on Jumala valmistanut meille pelastuksen Poikansa Jeesuksen Kristuksen kautta. Evankeliumi on ilosanoma tästä kaikille valmistetusta pelastuksesta